Ceny nemovitostí přestaly klesat. Nových nemovitostí začíná opět přibývat

Ceny nemovitostí přestaly klesat. Nových nemovitostí začíná opět přibývat

29.7.2024 - Podle studie developerských společností, zpracované analytickou společností CEEC Research, by se měl objem nového bydlení v prvním pololetí letošního roku zvýšit o 2,4 %. Ovšem růst zaznamenají také ceny nových nemovitostí.

Trh nemovitostí v Česku i v celé Evropské unii zažíval po roce 2013 dlouhé období cenového růstu. Ten se v EU zastavil až ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022, kdy došlo k mezičtvrtletnímu poklesu o 1,6 %. V prvním čtvrtletí 2023 přišel další pokles o 0,7 % a po dvou nárůstech o 0,5 % a 0,7 % se rok uzavřel opětovným mezičtvrtletním poklesem o 0,3 %. Za celý rok 2023 klesl index cen nemovitostí celkem v devíti zemích EU, z toho nejvíce se snížil v Lucembursku (–9,1 %) a v Německu (–8,4 %).

Ceny nemovitostí klesaly také v severní Evropě (Finsko, Švédsko, Dánsko). Naproti tomu dvouciferný přírůstek měly loni ceny nemovitostí v Chorvatsku (11,9 %) a blízko deseti procentům nárůstu se nacházely také Bulharsko (9,9 %) a Litva (9,8 %).

V zemích výýchodní poloviny EU rostly ceny nemovitostí výrazněji. Výjimkou ve skupině zemí, které vstoupily do EU po roce 2000, bylo Česko, kde ceny nemovitostí loni klesly o 1,7 %. Ovšem ještě předtím, během růstového období let 2013–2022 se index v Česku zvýšil o 129,3 %, zatímco v celé Evropské unii se mezi lety 2014 a 2022 zvýšil ani ne o polovinu, konkrétně o 52,8 %.

Téměř dva roky trvající pokles poptávky je u konce a zájem o nemovitosti s přelomem roku nabral pozitivní směr. Trh se oživí a prodeje porostou. Poptávka postupně nabere na síle především díky snížení úrokových sazeb. Mohla by se podle odhadů v první polovině tohoto roku zvýšit až o 3,9 %. Zájem o bydlení poroste i v druhé polovině roku.

Předpokládá se, že poptávka ještě zesílí a navýší se o 6,4 %. V případě Prahy se pro první pololetí čeká, že se zájem o nemovitosti zvedne ještě více než v ostatních lokalitách, a to o 4,7 %. Rychlejší růst je dán především samotnou prestiží hlavního města. Roli hraje také stabilní nabídka pracovních míst a příležitostí, které metropole nabízí.

Podle předsedy představenstva Central Group Dušana Kunovského poptávka po nových bytech v Praze loni vzrostla o 30 %, avšak u Central Group dokonce o 60 %. Další výrazný nárůst očekává letos díky levnějším a dostupnějším hypotékám, a také vzhledem ke snížení sazby DPH u nových bytů.

Developeři na zvýšenou poptávku promptně zareagovali a spustili výstavbu nových projektů, nebo těch, jejichž realizaci v minulých letech pozdrželi nebo zpomalili. Podle Michala Vacka, ředitele CEEC developerům nahrává mimo jiné i faktor snižujících se úrokových hypotečních sazeb, a tak po několikaletém útlumu stavební produkce přichází oživení trhu mnohem dříve, než samotní ředitelé stavebních a developerských společností ještě loni očekávali.

S novou expanzí však přichází také zdražování. Podle průzkumu plánuje zdražovat až 61 % dotázaných developerů, a to v průměru o 4,6 %. Jen 37 % oslovených developerů chce ceny udržet na stejné úrovni z předchozích let.

Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií ve stavebnictví a dalších inovací neočekávám, že by se ceny v roce 2024 snižovaly. Pokud chceme ve výstavbě podpořit kvalitu, efektivitu a zároveň vyšší nároky na technologické postupy a stavbu jako takovou, očekávám spíše vývoj cen pozvolna směrem nahoru. Věřím, že je potřeba se na situaci dívat komplexně. Větší investice do energeticky úsporných řešení přináší snížení pravidelných nákladů při užívání nemovitosti,“ řekl k tomu Ján Šivec, výkonný ředitel společnosti Auklan.

Trend rostoucí ceny nemovitostí je dlouhodobý a reaguje tak na dlouhodobě neuspokojenou poptávku po novém bydlení, a také na fakt, že koupě nemovitosti je považována za jednu z nejbezpečnějších investic. 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy