Na čem v domácnosti nešetřit?

Na čem v domácnosti nešetřit?

Tisková zpráva

22.7.2024 - Zařizování domácnosti se může nepříjemně prodražit, pokud se necháte strhnout nadšením, co všechno (ne)potřebujete. Jak držet náklady při zemi a zároveň byt vybavit kvalitními produkty?

Prvním krokem je plán

Všichni dozajista máme zkušenost, že každý dobrý plán mívá dodatky a překvapení. Pokud však plán nemáte vůbec, překvapení bývají velmi drahá a dodatky ne vždy možné. Větám typu „to se dořeší za pochodu“ se vyhněte. Ano, některé části chtějí čas, ale pro ty zásadní oblasti musíte mít připravenou vizi. Jestliže se chystáte rekonstruovat, je prvním krokem vědět, jakou podobu má mít výsledek. Na to se totiž váží takové věci jako zásuvky, světla, malování…  I při „pouhém“ vybavování bytu si nejprve udělejte plán toho, co byste zde rádi měli. Pak si vezměte velký papír, nakreslete si dispozice bytu a začněte předměty přesouvat. Dejte si práci a dodržte poměry. Vězte, že tahle „hra“ vám ušetří desetitisíce a mnoho starostí. 

Bez čeho se neobejdete

Důležitou otázkou, kterou je třeba si položit je, bez čeho se ve své domácnosti neobejdete. Bez čeho si prostě nedokážete představit svůj život. Pro někoho je to kávovar, pro dalšího kvalitní osvětlení nebo pohodlná, velká postel, jiný preferuje relaxační sprchový kout… Pokud k sobě budete upřímní, zjistíte, že věcí, bez kterých se neobejdete, není zase tolik, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud to zjednodušíme, většina se soustředí na postel, pohodlné vaření a kvalitně vybavenou koupelnu. A na těchto věcech nešetřete a vyberte si je opravdu podle sebe. Jakmile ustoupíte ze svých požadavků, obvykle to pár let vydržíte a ve finále si koupíte původní verzi, takže vás vybavení bude stát víc.

Na_cem_v_domacnosti_nesetrit

Na vybavení koupelny se šetřit nevyplatí

Jedním z míst, kde bychom šetřit rozhodně neměli, je koupelna. Nejen, že zde hrozí více pohrom než ve zbytku bytu, ale také vybavení musí zvládnout náročné prostředí (vlhkost, kontakt s vodou, nečistotami, chemikáliemi, střídání teplot…). Vsaďte tedy na kvalitní sanitární techniku a keramiku, koupelnový nábytek a nepodceňte ani koupelnová zrcadla. Právě ta totiž mohou ve finále ušetřit. Moderní koupelnová zrcadla v sobě často mají zabudované osvětlení, a to dokonce v různých teplotách světla, mezi kterými snadno přepínáte a měníte tím atmosféru místnosti. Koupelnová zrcadla mívají také odmlžovací funkce, případně možnost stmívání. 

Tam, kde naopak v koupelně můžete ušetřit, je sázka na ekologický provoz vodovodních baterií či sprch… Například sprchové sety s ekologickou funkcí snižují spotřebu vody bez negativního dopadu na uživatelský komfort. Určitě se zaměřte také na WC s novými technologiemi splachování, které zajišťují perfektní odvedení nečistot při snížené spotřebě vody. 

Na_cem_v_domacnosti_nesetrit

Kde je šance na úspory?

Zatímco koupelnová zrcadla nebo matrace v posteli vyžadují vysokou kvalitu, existují místa, kde můžeme s náklady čarovat. Obvykle se jedná o situační vybavení, například dětský pokoj nemusí být od počátku designový. Malé dítě, do cca 5 let většinu času tráví v závěsu matky, takže pokojíček bývá spíše odkladištěm hraček než reálným pokojem. Vybavení se navíc pravděpodobně rychle mění. Více pozornosti je třeba mu věnovat s nástupem dítěte do školy a pak vstupem do puberty. Další otázkou je, zda opravdu všude potřebujete nábytek na míru. Opět to chce trochu upřímnosti k sobě a svým potřebám, ale výsledkem bývá odpověď, ne. Ušetřit lze také na provozu, například osvětlení. LED technologie bývají dražší na pořízení, ale výrazně levnější na provoz a životnost. Místo celodřevěné podlahy můžete také vsadit na dýhu nebo kvalitní plovoucí podlahy. Pokud máte domácí zvířata, vyplatí se dokonce na podlaze spíše dlažba nebo například marmoleum.

odebírat zprávy