Bydlení vládne minimalismus

Bydlení vládne minimalismus

15.7.2024 - Jednoduchost, skromnost, pokora. Malé, ale praktické, útulné a udržitelné. Takový je styl bydlení podle mladé generace. Vždyť proč hromadit věci, které potřebují údržbu a úklid, když je možné věnovat čas a peníze do zážitků, které obohatí život.

Malé byty jsou trendem dnešní doby

Podle realitních makléřů jsou v současné době nejvíce požadované dvoupokojové byty, ale mnoho klientů žádá i menší byt. A nejsou to jen mladí lidé, ale také důchodci, rodiny. Menší byt totiž znamená nižší životní náklady, nižší splátky hypotéky, a také méně času, který je nutno údržbě bytu věnovat. 

Úrokové sazby hypoték přesáhly loni pětiprocentní hranici a zřejmě se jen tak na původní úroveň nevrátí. I když metr čtvereční je u malého bytu někdy dražší než u velkého, celková kupní cena je nižší, a tím pádem je možné snáze splnit kritéria potřebná pro čerpání hypotéky. To je jeden z důvodů. Druhým, a neméně důležitým, je počet osob bydlících v jednom bytě. V současné době připadá na 1 byt v bytovém domě v průměru 2,21 osoby, zatímco v roce 1970 to bylo 3,15 a v roce 1991 2,76. Třetím důvodem, proč jsou malé byty žádané, je i jejich údržba. Dnešní životní styl se orientuje spíše na zážitky, než na materiální hodnoty a každotýdenní gruntování.

S malými byty přišel minimalistický styl bydlení

Minimalismus jako směr se neorientuje pouze na bydlení, ale také na oblékání a vlastnění co nejmenšího počtu věcí. Říká se, že 20 % věcí, které vlastníme, splní 80 % všeho, co potřebujeme. Proč tedy vlastnit to ostatní? Minimalismus je tedy oproštění se od zbytečností a maximální využití věcí, které člověk potřebuje k běžnému životu.

Ve smyslu interiérového designu znamená minimalismus jednoduchost, neutrální barvy a čisté linie. Ovšem čím menší byt, tím promyšlenější musejí být jeho dispozice. To znamená minimum nábytku, který ovšem splní všechny potřebné funkce. To jsou v bytě v prvé řadě skladovací prostory, pohodlný prostor pro spaní a relaxaci. Minimalismus inklinuje k přírodním materiálům. V interiéru se většinou používá dřevo v kombinaci se sklem nebo kovem. Všechny povrchy by měly být hladké a čisté, vše by mělo být pokud možno schované v zásuvkách a boxech, aby se nábytek snadno udržoval.

Ovšem člověk se nemůže zbavit úplně všeho a přirozeně i do malého bytu patří dekorace. Minimalismus ale preferuje dekorace, které jsou zároveň praktické. Ať je to třeba designová mísa na ovoce, zajímavý svícen nebo konvice na čaj.

Minimalismus_koupelna

Stěhování do menšího bytu znamená třídění na potřebné a na to ostatní

Každý, kdo se rozhodne pro menší byt, se bude muset rozloučit s mnoha věcmi. Nadšenci minimalismu radí ponechat si pouze ty předměty, které člověk skutečně potřebuje. Je to sice náročné, protože i k věcem si člověk vytváří osobní vazby, ale nakonec všichni zjistí, že vyčištění prostoru bylo prospěšné.  Když se to podaří, je třeba nehromadit znovu. Pokud si však zařídíte byt v minimalistickém stylu, bude jednodušší se takového nakupování vyvarovat. Protože věci nebude kam dát.

Často skloňovaný jarní úklid může posloužit k vytřídění zbytečných věcí v jakémkoli bytě. I ve větším prostoru je možné praktikovat minimalistický styl bydlení. Stačí se zbavit nepotřebností na poličkách, vzpomínek z dovolených, vyhodit oblečení schovávané „až mi to bude“, a začít investovat víc do sebe než do věcí.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy