Když se při prodeji nemovitosti dostanete pod tlak, přijdete o peníze. Jak získat férovou cenu?

Když se při prodeji nemovitosti dostanete pod tlak, přijdete o peníze. Jak získat férovou cenu?

Tisková zpráva

10.7.2024 - Vypořádání mezi pozůstalými, rozvod, vyřešení dluhů, stěhování do většího nebo třeba výhodná investiční příležitost. Důvody, které vedou lidi k rychlému prodeji nemovitosti jsou různé, mají ale společná rizika, která vás mohou připravit o peníze. Čas hraje proti vám, a když na prodej spěcháte, kupující vás budou tlačit s cenou dolů. V extrémních případech o desítky procent. U hodnotnějších nemovitostí jsou to miliony korun. Služba MOOY nabízí efektivní řešení, jak se tomu vyhnout a získat za nemovitost férovou cenu.

Podle dat portálu Valuo se průměrný rozdíl mezi první nabídkovou cenou a finální prodejní cenou v Česku pohybuje u bytů okolo 8 procent, v případě domů přesahuje 11 procent. U celé řady nemovitostí, kdy prodávající spěchá, může být vynucená sleva mnohem vyšší. Na problémy narážejí zejména majitelé dražších nemovitostí, o které projeví zájem investoři s jasným cílem stlačit cenu co nejníže. Prodávající přicházejí o obrovské peníze.

Přesně v takové situaci byla paní Petra, majitelka moderního domu v Úvalech u Prahy. Když získala nabídku na přestěhování za prací do Itálie, rozhodla se nemovitost v Česku prodat a peníze využít k umoření hypotéky a dalších osobních dluhů, u kterých už věřitelé tlačili na okamžité splacení. Dům začala nabízet za 15 milionů korun. Pro naprostou většinu zájemců, kteří by dům kupovali s pomocí hypotéky, byla ale měsíční splátka 70 000 korun nedosažitelná. Nejlepší nabídka od investorů s dostatkem hotovosti dosahovala pouze 11 milionů korun, tedy o 27 procent méně, než byla původní nabídková cena. A to už by Petře na všechny závazky a plány nestačilo.

Místo nevýhodného prodeje Petra využila moderní službu MOOY. „Dům jsme od paní Petry dočasně odkoupili a poskytli jí dostatek peněz ke splacení všech dluhů. Zároveň ale může nemovitost dále využívat, například ho podnajmout a mít další příjem. Už bez časového tlaku může i ze zahraničí hledat vhodného kupce. Jakmile dům zájemci prodáme, získá Petra další peníze, o které by při uspěchaném prodeji přišla,“ říká Petr Klimša, provozní ředitel projektu MOOY.

Tento způsob řešení prodeje nemovitosti je už řadu let zavedený v zahraničí a také u nás ho v posledních dvou letech začíná využívat stále více klientů. Hlavní výhodou je, že díky dočasnému výkupu nemovitosti získají majitelé dostatek peněz na okamžité vyřešení své osobní situace a zároveň tak mají čas, aby v klidu a bez stresu hledali kupce, který nabídne za nemovitost skutečně férové peníze.

Díky našemu zázemí dokážeme klientům s prodejem nemovitosti pomoct a vyjednat pro ně odpovídající tržní cenu, díky které získají z prodeje další peníze. Samozřejmě je možná i varianta, aby si například s pomocí hypotéky klienti odkoupili nemovitost zase zpět do svého vlastnictví,“ dodává Petr Klimša.

Zásadní výhodou řešení MOOY je, že klienti mohou nemovitost dále využívat. Po tuto dobu platí předem dohodnutý nájem. Není nutné se tak stěhovat do žádného provizoria, ale nemovitost zůstává do prodeje finálnímu kupci nebo odkoupení plně k dispozici pro bydlení, případně podnájem. Odpadnou tak další stresové situace a náklady, které takové stěhování provázejí.

odebírat zprávy