Stačí přijít a bydlet

Stačí přijít a bydlet

1.7.2024 - To je součástí motta nemovitostní skupiny Mint pro jejich nový projekt Mint Living, který se zaměřuje na pronájem nových bytů. Rezidenční objekty, v nichž zatím pronajímá plně vybavené byty, jsou v Praze, Brně a v Plzni. A nejsou jediní. Projektů, v nichž je možné „přijít a bydlet“, se rodí více. I když trochu pomalu.

Tento trend nájemního bydlení známe z mnoha filmů především americké provenience. Lidé se stěhují s krabicí knih, oblečením a dalšími osobními potřebami. Málokdy vidíme v těchto snímcích velké stěhovací vozy, které převážejí nábytek. 

Pravdou je, že ve světě vůbec je mnohem častější pronájem kompletně zařízených bytů. Určitě to souvisí s častější migrací, zvláště ve větších zemích typu USA nebo Austrálie. Pracovní příležitost leckdo dostane tisíce kilometrů od dosavadního působiště a kdo by se chtěl vláčet takovou dálku se starší sedací soupravou, nádobím do kuchyně a otlučenými židličkami, když může mít všechno na místě, a to často v nové a designové kvalitě. 

Podobně to mají mladí lidé, kteří se stěhují od rodičů do svého prvního bytu a museli by si všechno kupovat. Ale kdo ví, jak dlouho v bytě vydrží? A  ne každý nábytek se hodí do jakýchkoli prostor. Pak najednou přijdete na to, že tenhle gauč se do nového bytu ne a nevejde. 

Tyto starosti odpadají, pokud si pronajmete – nebo dokonce koupíte komplet vybavený byt. Pak stačí opravdu „občanka a kartáček na zuby“. V projektu, který se věnuje pronájmům a uvádíme jej v úvodu, vám nikdo nepředává ani klíč. Byt lze totiž odemknout chytrým telefonem.

Běžná je tato nabídka i u developerů, kteří nabízejí investiční byty. Zvláště v zahraničních přímořských lokalitách se počítá s tím, že kupující nebude využívat apartmán, byt či dům  po celý rok. A jezdit kupovat nábytek do cizí země, když neznáte dobře jazyk ani obchodní síť, také není právě jednoduché. I když by to leckdo zvládl, je to pracné a drahé. Proto developeři vybavují apartmány alespoň základním nábytkem, jako je vybavená kuchyně, vestavěné skříně, osvětlení, případně další nábytek, už třeba dle domluvy s investorem, resp. kupujícím.
U nás je spíš běžnější, že se nabízejí starší byty s vybavením, ale to není totéž. Možná kuchyňská linka či elektrospotřebiče, ale sedět na vysezené sedací soupravě asi není to pravé ořechové. Někteří prodávající to zkouší, aby se spíše zbavili nepotřebného nábytku a nemuseli byt vyklízet. Tak to určitě není to, co by mělo být.

Ovšem existují i u nás již projekty, které nabízejí dodávku kompletního zařízení podle výběru, nebo dokonce kompletní nábytek, včetně návrhu profesionálního designéra. To už je velmi lákavé. 

Vždyť pokud investujete do nového bydlení miliony korun, zasloužíte si i patřičný komfort uvnitř bytu či domu. Jenže jak to vše zvládnout při pracovním vytížení. Nakonec člověk zajde do některého skandinávského obchodu nebo „toho s velkou židlí“, vybere to, co rozměrově vyhovuje, a má vystaráno. Ovšem designér, jak jsme již psali v jiných příspěvcích, má daleko větší přehled o trhu, a to jak se týká nábytku, tak různých doplňků, které udělají z nového bydlení opravdový originál, ale zároveň takový, aby se v něm všichni členové domácnosti cítili dobře.

Kdysi jsem se setkala s bytovou designérkou – podnikatelkou, která koupila starší byt, navrhla a nechala realizovat kompletní rekonstrukci, pak ho vybavila a prodala. Protože její interiéry byly jedinečné, takový byt se na trhu sotva ohřál. Myslím, že to by uvítali i mnozí další, kteří si často nevědí se zařízením rady. Je dobře, že takovou službu začínají někteří developeři nabízet. Může to být právě ta správná přidaná hodnota, která k jejich projektům přitáhne nové zájemce.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy