Rozpočtový výbor podpořil návrh, aby daň z nabytí nemovitosti platili pouze kupující

Rozpočtový výbor podpořil návrh, aby daň z nabytí nemovitosti platili pouze kupující

31.3.2016 - Sněmovní rozpočtový výbor dne 30. 3. 2016 podpořil návrh, který specifikuje úhradu daně z nabytí nemovitosti. Daň má nově platit nabyvatel, tj. kupující. Úhrada daně z nabytí nemovitých věcí, jak zní její přesný název, tak bude již plně v souladu s platným občanským zákoníkem.

Nový občanský zákoník se velkou měrou dotkl i obchodu s realitami. Jedním z nejdiskutovanějších témat, byla právě změna úhrady daně při převodu nemovitosti. V minulosti hradili tuto daň (z převodu nemovitosti) vždy prodávající. Následně došlo k doplnění ručení, za případné neprovedení úhrady daně, na kupujícího. Nakonec bylo rozhodnuto, že je na dohodě mezi smluvními stranami, kdo daň uhradí. V brzké době nás čeká další změna.

Úhrada daně má být již pouze na straně kupujících. Navíc má být daň, v případě neuhrazení, vymáhána pouze po jedné straně a to po kupujících. Doteď platilo, že v případě neuhrazení daně ze strany prodávajících hradí daň kupující.

Podpořený návrh zajisté potěší vlastníky nemovitostí, kteří tak nebudou muset při prodeji své nemovitosti výše uvedenou daň platit. Pro mnohé kupující ovšem může tato změna znamenat značnou komplikaci. Při pořízení nemovitosti tak budou muset počítat se zvýšenými náklady spojenými právě s úhradou daně z nabytí nemovitých věcí. Aktuální výše této daně činí 4 %. Od kdy přesně začnou nové podmínky platit, není zajít jisté.

 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy