Jak by měl vypadat text inzerátu na pronájem bytu

Jak by měl vypadat text inzerátu na pronájem bytu

5.9.2024 - Jestliže plánujete pronajmout svůj byt, jedním z prvních kroků bude sestavení inzerátu, na základě kterého se budou hlásit zájemci o pronájem. Ideální samozřejmě je svěřit hledání nového nájemce realitní agentuře. Ovšem pokud jste se rozhodli, že máte dostatek času a vyznáte se alespoň trochu na realitním trhu, nic nebrání tomu, abyste si nového zájemce našli sami.

Kde inzerovat?

Jak v tištěných mediích, tak v internetových je třeba počítat s platbou za inzerát. Většinou je stanovena nějaká základní cena a k ní příplatky, podle toho, zda budete chtít v tištěné inzerci něco zvýraznit nebo třeba překročíte počet stanovených znaků, či budete chtít zveřejnit fotografie. Právě tak je tomu na internetu. Realitních portálů a různých obchodních modelů na sociálních sítích je dostatek. Některé umožňují inzerci soukromým osobám, některé jsou zaměřeny spíše na realitní makléře. Každopádně se připlácí za tzv. „topování“, tj. pokud chcete, aby se inzerát zobrazoval mezi prvními, nebo v úvodní sekci „doporučujeme“ a v podobných.

Když si vyberete vhodná média, můžete přistoupit k sestavení inzerátu

Ten by měl být natolik zajímavý, že přesvědčí zájemce k osobní prohlídce. Inzerátů jste určitě přečetli spoustu, než jste se rozhodli napsat ten svůj. Takže víte, že většinou začínají způsobem: 3+kk v panelovém domě, 2+1 v novostavbě, atraktivní byt v centru, a podobně.

To, čím inzerát uvedete, je určitě velmi důležité. Musí to totiž zaujmout cílovou skupinu hledajících. A kdo to je? To záleží na vás, abyste si určili, komu chcete byt pronajmout. Zda rodině s dětmi, studentům, seniorům, nebo se byt spíš hodí pro jednu osobu?

Od toho se totiž odvíjejí i další informace, které je třeba v inzerátu zdůraznit. Byty v centru budou hledat spíše mladí lidé bez závazků, rodiny s malými dětmi zamíří spíše do klidnější lokality, ale s dostatkem škol, služeb a volnočasových aktivit, senioři mohou hledat jak malé byty v centru, pokud jsou zvyklí na městský způsob života, nebo naopak mohou utíkat na předměstí, jestliže preferují procházky, sport a klid.

Pod titulek patří základní informace, které jsou důležité pro každého. Poloha bytu, dispozice, výměra, patro, typ domu (panel, cihla), typ vlastnictví, existence výtahu, balkonu či terasy. Nezapomeňte jako součást obrazové dokumentace připravit půdorys i s rozměry jednotlivých místností.

Poté se píše cena pronájmu, která by měla být rozložená na samostatný pronájem a částku za služby. Další položkou by měla být přibližná spotřeba za energie, kterou znáte z dosavadního provozu bytu. Pokud jde o byt nový, je třeba zdůraznit, jakým způsobem je byt vytápěn a jaká úsporná opatření byla při stavbě domu využita. Dnes je běžné, že developeři myslí na úspory již při projektování a stavbě a plánují využití solární energie, šedé vody, zřízení zelených střech a podobně. To se samozřejmě projeví na ceně za vytápění či v odběru vody.

Potom by měly následovat doplňující informace

Ty však někdy mohou být natolik podstatné, že odliší váš inzerát od druhých a zájemce se na jejich základě rozhodne pro osobní prohlídku. K takovým informacím patří určitě stávající vybavení bytu (kuchyňská linka, spotřebiče, vestavěné skříně), možnosti parkování a občanská vybavenost v okolí.

Součástí inzerátu musí být fotografie

Zvláště na internetových portálech jsou zájemci zvědaví na pěkné fotografie. Musí být tedy na profesionální úrovni a je třeba, abyste si s nimi vyhráli. Jestliže je byt zařízený, je třeba, aby všechno zařízení bylo čisté a celý byt byl uklizený, nikde se nepovalovaly hračky a osobní věci. Homestaging, neboli aranžování pro fotografování, je žádoucí, i kdybyste si měli půjčit zajímavé přehozy, obrázky, zakoupit květiny, případně sezónní výzdobu.

Jestliže toto vše zvládnete a uložíte po úhradě poplatků na příslušné internetové portály či zašlete tiskovým inzertním novinám, můžete si už jen dobře dobít telefon a čekat na zájemce.

Podání dobrého inzerátu, který by k vám přivedl vhodného nájemníka, se může zdát náročným krokem. Ale takových budete muset do doby, než skutečně podepíšete nájemní smlouvu a předáte byt zájemci, provést ještě mnohem více. Je tedy na vás, zda půjdete touto cestou nebo oslovíte zkušeného realitního makléře. Realitní makléř totiž vše provede za vás, navíc mohou prověřit, zdali není náhodou váš budoucí nájemce v exekuci. 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy