Regionální centra pro podporu investic do nájemního bydlení zahájila svou činnost

Regionální centra pro podporu investic do nájemního bydlení zahájila svou činnost

2.9.2024 - Poměrně rychle tentokrát zareagovala státní správa v otázkách nájemního bydlení. První setkání k založení Regionálních center se totiž uskutečnilo 30. ledna 2024, a již během dubna se provoz regionálních center stal skutečností.

Na prvním lednovém setkání po několikerém jednání a workshopech byla podepsána memoranda o vzájemné spolupráci mezi Státním fondem podpory investic (SFPI), Českou asociací rozvojových agentur a MSID (Moravskoslezské investice a development) na zajištění realizace projektu „Regionální centra, komponenta 2.10“ v rámci komponenty „Reforma dostupného bydlení v České republice“ Národního plánu obnovy. Spolupráce byla prozatím uzavřena na období od ledna 2024 do konce roku 2026.

Podle ředitele SFPI Daniela Ryšávky mají regionální centra za úkol pomoci městům a obcím při přípravě projektů dostupného nájemního bydlení tak, aby došlo k významnému zvýšení počtu kvalitních dostupných bytů napříč Českou republikou.

Tato pomoc a podpora by měla být především v oblasti komplexních konzultačních, informačních a edukačních služeb obcím a neziskovým organizacím ČR. Starostům, starostkám a zástupcům obcí budou zcela zdarma pomáhat nejen s otázkami souvisejícími s financováním dostupného bydlení, ale také například s právními či technickými dotazy ke konkrétním chystaným projektům. Cílem je v maximální možné míře zpřístupnit existující i připravované finanční produkty, a to zejména z Národního plánu obnovy. Jde například o program Dostupné bydlení, kde bude k dispozici 2,6 mld. Kč ze státního rozpočtu na dotace a 4,6 mld. Kč z Národního plánu obnovy na zvýhodněné úvěry. Ten by měl být vyhlášen v druhé polovině letošního roku.

Regionální centra podpory investic do bydlení jsou součástí projektu „Bydlení pro život“ realizovaného Ministerstvem pro místní rozvoj prostřednictvím SFPI. Ten díky nedávno schválené novele zákona o Státním fondu podpory investic bude moci zároveň poskytovat finanční prostředky mnohem efektivněji a rychleji, než dosud. Novela totiž zásadně změnila mechanismus určování podmínek poskytování podpor klientům Fondu, kdy byly doposud stanoveny v jednotlivě vydávaných nařízeních vlády, což je časově náročný legislativní proces. Podmínky poskytování podpor bude nyní schvalovat vláda usnesením, a to poté, kdy je předloží ministr pro místní rozvoj výboru Fondu a výbor je odsouhlasí.

V novele je také uvedena nová definice „dostupného nájemního bydlení“ s tím, že pro tento typ bydlení jsou stanoveny podmínky tak, aby byl v budoucnu zajištěn zájem veřejných i soukromých investorů budovat byty sloužící právě dostupnému nájemnímu bydlení.

Novelu schválila 8. března poslanecká sněmovna, 17. dubna ji schválil senát a 29. 4. podepsal prezident republiky. I díky ní se předpokládá, že rozvoj dostupného nájemního bydlení se dostane konečně do větších obrátek. Zvláště s přicházející platností nového stavebního zákona, který by měl navíc zjednodušit a podstatně zrychlit stavební řízení.

Starostové obcí a zástupci neziskových organizací, kteří mají zájem o investice do nájemního bydlení, se mohou již nyní obracet na tato nová Regionální centra podpory investic do bydlení. Centra mají 13 pracovišť po celé republice, a to v Liberci, Ústí nad Labem, Karlových Varech, Praze, Plzni, Českých Budějovicích, v Jihlavě, Brně, Zlíně, v Ostravě, Přerově, Pardubicích a v Hradci Králové. Adresy a telefonní kontakty na jednotlivá pracoviště jsou publikována na webu sfpi.cz

Jindra Svitáková

odebírat zprávy