Stavět a bydlet úsporně je trendem současnosti a potřebou budoucnosti

Stavět a bydlet úsporně je trendem současnosti a potřebou budoucnosti

30.8.2024 - Co nejnižší energetická spotřeba, využívání obnovitelných zdrojů, zanechávání co nejmenší uhlíkové stopy. Dnes již běžné pojmy tolik potřebných úspor, které by měly být krédem pro každou novou stavbu. Hledáte-li právě nyní informace, jak realizovat vlastní rodinný dům, možná vás inspirují zkušenosti těch, kteří takto žijí již několik let.

První český soběstačný dům se začal stavět v roce 2019 v jižních Čechách po téměř čtyř letech příprav. Nejedná se o žádný minidomek, stavba má 81,27 m2 a 116 m2 obytné plochy v přízemí a podkroví. Je umístěna v roztroušené zástavbě Hodslavského potoka, poblíž lyžařského areálu Kramolín u Lipna nad Vltavou. Nyní vyšla kniha, která mapuje nejen vznik tohoto domu, ale také radí budoucím stavitelům, jak na to. 

Kniha Český soběstačný dům: Výprava za možnostmi šetrnějšího života mapuje na 336 stranách nejen průběh stavby, ale také kompletní technické a stavební detaily celého domu. 
V první části kniha přináší obsáhlé rozhovory mozaiky osobností, které se snaží o udržitelnost ve svých domácnostech: trapistického mnicha bratra Josefa, rodiny Balšínkových, žijící v lodních kontejnerech, technologického guru Jana Staňka, známého jako Electro Dad a manželů Měkotových – solárních punkerů ze slaměného domu. Jsou to lidé, kteří svými životy a bydlením manifestují vlastní, specifický náhled na to, co pro ně znamená šetrnost, udržitelnost a soběstačnost. 

Druhá část knihy se do posledního šroubku věnuje Českému soběstačnému domu, a to naprosto otevřeně, včetně všech chyb a omylů. Naleznete zde podrobně popsaný celý proces přípravy a výstavby. Od stavebního povolení až po technické kapitoly zaměřené mimo jiné na elektrickou energii, materiály, vodní a odpadové hospodářství či vytápění. V knize jsou i QR kódy, které vedou až k jednotlivým projektovým a technickým dokumentacím tohoto domu, umístěným na webových stránkách domu. Přístup k nim je zdarma, což může být pro mnoho budoucích stavebníků velmi užitečné, nebo alespoň inspirativní v cestě, kterou se mají vydat. Další důležitou věcí je, že v těchto technických kapitolách jsou ukázány konkrétní principy a postupy, které se dají v různé míře aplikovat takřka v jakékoliv současné domácnosti. 

V poslední části představuje rodina Podruhových, která v tomto domě bydlí, svou filozofii bydlení a její vývoj, ale také své chyby, bolesti a radosti. Postavit Český soběstačný dům trvalo celkem i s přípravou takřka 10 let a jak autoři podotýkají, byla to doslova výprava za možnostmi šetrnějšího života. Publikace je pojatá velmi pragmaticky, místy až sebekriticky a zahrnuje také nevýhody této cesty. Protože soběstačné bydlení rozhodně není jen „procházkou růžovou zahradou“, neboli jak autoři říkají, nic nelakují na zeleno.

Výhodou je, že dílčí principy a řešení se dají využít nejen v dalších off-grid stavbách, ale především pro rekonstrukce a novostavby v běžné zástavbě a je jedno zda člověk žije v paneláku, v domě na vesnici nebo v centru Prahy. A tak si z těchto praktických zkušeností a možností může něco převzít do své každodenní praxe každý majitel bytu, rodinného domu či budoucí stavebník.

Kniha Český soběstačný dům: Výprava za možnostmi šetrnějšího života je k dostání také v „solární“ podobě. Z celkových 2 862 kusů prvního vydání jich totiž bylo 300 vytištěno v Českém soběstačném domě na digitální tiskárně Konica-Minolta poháněné sluneční elektřinou. Více informací o celé stavbě lze najít na webových stránkách csdum.cz.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy