Den architektury letos nabídne program ve 120 městech Česka a Slovenska

Den architektury letos nabídne program ve 120 městech Česka a Slovenska

26.8.2024 - Stovky akcí, exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky, přednášky, ale i divadelní představení nebo koncerty nabídne program 14. ročníku celorepublikového festivalu Den architektury, který se uskuteční od 27. září do 3. října. Doslova nabitý program bude objevovat zapomenutá a opomíjená místa, nebo představovat notoricky známé stavby z nových úhlů pohledu.

V programu se pravidelně odrážejí výročí výrazných osobností na poli architektury i zásadních staveb. Letos poprvé festival propojí obor architektury a literatury, a to díky významnému jubileu 100 let od úmrtí Franze Kafky (1883–1924). Také proto je letošním mottem festivalu „Proces proměny“, který odkazuje na jeho tvorbu. Zájemce tak pořadatelé pozvou na místa s kafkovskou atmosférou nebo související s jeho dílem.

V programu budou procházky po stopách Kafky v Praze, v Mariánských Lázních nebo ve Špindlerově Mlýně, kde Kafka začal psát knihu Zámek. Kafkovskou atmosféru zájemci zažijí například ve strojové kartotéce z roku 1936 ve funkcionalistické budově České správy sociálního zabezpečení v Praze nebo v byrokratickém komplexu ředitelství Pozemních staveb v Pardubicích. Mohou se také vydat po kafkovských stopách po brněnských periferiích či po expresionistické architektuře v Opavě. V hledáčku má festival i německé a židovské architekty a Kafkovy současníky, kteří ovlivnili dnešní podobu českých měst. 

Další výraznou programovou linií je architektura jednoho z nejuznávanějších československých architektů Karla Hubáčka (1924–2011), jehož 100. výročí narození si letos připomínáme. Vedle ikonického televizního vysílače a hotelu na Ještědu festival připomene i jeho další realizace, například kino Máj v Doksech, Malé divadlo a rodinný montovaný dům v Liberci nebo dům kultury v Teplicích. Pozornost bude věnována také jeho spolupracovníkům ve Sdružení inženýrů a architektů v Liberci (SIAL), a festivalové kroky tak povedou například do České Lípy do obchodního domu Uran od Emila Přikryla nebo kulturního domu Crystal od Jiřího Suchomela. 

Další z osobností, kterou Den architektury připomene, je Josef Fanta (1856–1954), od jehož úmrtí letos uplynulo 70 let. Vedle historické budovy pražského hlavního nádraží najdeme v programu například prohlídku Ondřejovské hvězdárny nebo komentovanou procházku po jeho vilách v Poděbradech. Den architektury připomene v letošním roce i dílo významného pozdně barokního stavitele a architekta Františka Maxmiliána Kaňky (1674–1766), který se narodil před 350 lety. Na festivalové mapě nechybí zámky Jemniště, Karlova Koruna, Krásný Dvůr nebo Loučeň či kostely sv. Jana Nepomuckého v Kutné Hoře a kostel Narození Panny Marie v Roudnici nad Labem.

Dalším z témat tohoto ročníku je krajinářská architektura. V pestré programové mozaice mohou zájemci vybírat z exkurzí do běžně nepřístupných budov, architektonických procházek s poutavým výkladem odborníků na dané téma, cyklovyjížděk, přednášek, ale i divadelních představení, koncertů a celé řady dalších akcí.

Současně se Dnem architektury se i letos uskuteční festival Film a architektura. Pořadatelem obou festivalů je spolek Kruh. Program je tradičně zdarma, na některé akce je však potřeba předchozí registrace. Doprovodný program je v některých případech zpoplatněn. Více informací se návštěvníci dozví na webových stránkách denarchitektury.cz.

 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy