Program Dostupné nájemní bydlení dostal na vládě zelenou

Program Dostupné nájemní bydlení dostal na vládě zelenou

14.8.2024 - Čeká vláda na svém zasedání 24. července odsouhlasila sedm miliard korun na investice do nájemního bydlení. Na výstavbu bytového domu, stavební úpravy nebo koupi nového bytu bude možné využít peníze z dotačně-úvěrového programu Dostupné bydlení, který přispěje k řešení současné bytové krize.

Od října nabídne Státní fond podpory investic (SFPI) zvýhodněné úvěry pro obce, kraje, jejich organizace a další právnické osoby za 7 miliard korun do poloviny roku 2026. V příštím roce se k němu přidá Národní rozvojová banka se svými nástroji za další 3,5 miliardy korun. Cílem těchto investic je zvýšit podíl dostupných nájemních bytů, a to jak jejich rekonstrukcí či výstavbou, tak v případě obcí i možností nákupu. 

Vlivem prudkého růstu cen nemovitostí a snížené dostupnosti úvěrů na bydlení se pro řadu domácností stalo nemožným usilovat o vlastní bydlení, a výrazně proto stoupla poptávka po nájemních bytech. To zvyšuje tlak na ceny i v této oblasti. Veřejnou podporu investic do výstavby dostupných bytů s nižším, než tržním nájemným umožnila dubnová notifikace, kterou MMR vyjednalo s Evropskou komisí. 

Díky programu vznikne navíc až 5000 bytů. V majetku obcí jich je v tuto chvíli minimum. Nové byty pomůžou hlavně mladým rodinám, ale i seniorům a lidem s běžnými příjmy. Obcím také umožní lépe reagovat na výkyvy trhu práce a získávat nebo si udržet pracovníky v některých profesích. Jde především o učitele, zdravotníky, sociální pracovníky, hasiče nebo policisty,“ řekl k tomu místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Česká republika se dlouhodobě potýká s nedostatečnou výstavbou nových, především obecních bytů. Z výsledků loňského průzkumu Ministerstva pro místní rozvoj, který byl realizován ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR mezi obcemi II. a III. typu, vyplývá, že jen asi třetina větších obcí u nás měla v posledních osmi letech nějakou zkušenost s vlastní bytovou výstavbou. Podle výzkumu téměř 70 % obcí považuje svůj bytový fond za nedostatečný a má zájem o další bytovou výstavbu. Ovšem pouze menší část obcí má s bytovou výstavbou nějaké aktuální zkušenosti.

V návaznosti na zájem o novou výstavbu uvedlo 42 % obcí, že má pro takovou stavbu vytipovaný pozemek, 25 % disponuje již schváleným záměrem, 18 % má platné územní rozhodnutí nebo stavební povolení a 3 % má zadánu zakázku na zhotovitele stavby. Dotázané obce chtějí svůj bytový fond v následujících letech rozšířit o 14 tisíc bytů. Nejčastěji chtějí obce stavět byty pro běžné nájemné bydlení, startovací byty a bydlení pro seniory. To ukazuje na velký potenciál pro obecní výstavbu, ale současně na potřebu posílení kapacit přípravy a realizace projektů dostupného bydlení v obcích. Z tohoto faktu vyplývá potřeba financování výstavby v obcích.

Finanční prostředky z programu Dostupné bydlení je možné využít na vybudování nájemních bytů ať už v nově vzniklých bytových domech, nebo v rekonstruovaných objektech. Program podporuje i možnost pořízení bytů koupí, je-li žadatelem obec, kraj a jimi zřízená právnická osoba, státní příspěvková organizace, registrovaná církev nebo náboženská společnost nebo jimi založená právnická osoba a veřejně prospěšná právnická osoba. Výše podpory může dosáhnout až 90 % rozhodných výdajů, dotace může být poskytována pouze v kombinaci s úvěrem.

Podrobnosti k podmínkám programu jsou k dispozici na stránkách Státního fondu podpory investic, který program administruje. Ve všech krajích také začala působit Regionální centra podpory investic do bydlení, která starostkám a starostům nabídnou vhodné modely financování projektů a poradí například v právní a technické oblasti.

Podmínky programu Dostupné bydlení

Jindra Svitáková

odebírat zprávy