Desítkám tisíc domácností hrozí vysoké pokuty za používání neekologických kotlů

Desítkám tisíc domácností hrozí vysoké pokuty za používání neekologických kotlů

12.8.2024 - Padesátitisícová pokuta. A to nejen jednou, ale klidně opakovaně. Vysoké sankce hrozí všem domácnostem, které budou po 1. září topit nejméně ekologickými kotli 1. a 2. emisní třídy. Na začátku roku se odhadovalo, že takových domácností je u nás až 150 tisíc, aktuálně tak budou zastaralými kotli vybaveny stále desítky tisíc domů. Firmy vyrábějící vyhovující kotle i řemeslníci, kteří je montují, přitom už dlouho hlásí plné kapacity. Ti, kdo výměnu odkládali až na poslední chvíli, to už nestihnou. Přesto existuje ještě jedna možnost, jak se pokutě alespoň pro zatím vyhnout.

Spoléhat se na to, že používání nejméně ekologického kotle nebude nikdo řešit, není příliš šťastné. "Kontroly totiž budou provádět přímo příslušné obecní úřady obce s rozšířenou působností. Ty budou také udělovat ony až padesátitisícové pokuty. Úředníci, kteří mají o místních poměrech dobré povědomí, tak často půjdou najisto. Už nebudou muset složitě natáčet kouř stoupající z komína a určovat jeho barvu. Bude jim stačit podívat se na výrobní štítek kotle a určit tak jeho typ a jestli vyhovuje zákonu.

Pokud ho majitel ani po první pokutě nevymění, může mu úřad pokutu udělovat opakovaně až do doby, než přejde na ekologičtější formy vytápění. Konečná pokuta tak může být opravdu velmi vysoká, 
upřesňuje Evžen Korec ze společnosti Ekopsol. 

Kromě samotných úředníků nevyhovující kotel odhalí také sousedi podle kouře vycházejícího z komínu a také revizní technik při kontrole, která je povinná jednou za tři roky. Nevyhovujícímu kotli neudělí osvědčení o revizi.

Na výměnu zastaralého kotle lze čerpat dotace

Nízkopříjmové domácnosti mohou na pořízení tepelného čerpadla nyní dostat až 180 tisíc korun, na kotel na biomasu stát prostřednictvím programu Nová zelená úsporám přispěje až 130 tisíci korun. Dotace půjde získat i po skončení letních prázdnin, budou už ale méně výhodné.

S tím souvisí jediná možnost, jak se od září hrozbě vysoké pokuty alespoň na chvíli vyhnout. Při kontrole bude stačit předložit žádost o dotaci případně objednávku ekologičtějšího zdroje tepla. Na obou ale musí být jako nejpozdější den uvedeno 31. srpna. Kontrolor v takovém případě určí, do kdy musí k výměně dojít, pokutu ale neudělí.

"Vyměnit zastaralé a nejméně ekologické kotle, které výrazným způsobem přispívají k lokálnímu znečištění, je rozumným krokem. Výměna se vyplatí i z ekonomických důvodů, například provoz tepelného čerpadla je až o polovinu nižší. Při využití státní dotace je tak návratnost prakticky okamžitá. Změnu vytápění ocení nejen sousedi, ale i zvířata žijící ve volné přírodě," dodává Evžen Korec.

Na české domácnosti už nyní ale nyní číhá jiné nebezpečí týkající se této oblasti

Evropská komise už od loňského roku chystá opatření, které v konečném důsledku povede k úplnému zákazu prodeje i oprav všech druhů plynových kotlů. Tento zákaz by měl přitom platit už od roku 2029. Dotkl by se stovek tisíc českých domácností, protože plynové vytápění je v Česku i díky dlouholeté státní podpoře velice rozšířené. Desítky miliard korun na přímou podporu a ještě vyšší výdaje na plynofikaci obcí ze státních zdrojů by tak doslova vyletěly komínem.

Existuje sice teoretická možnost, že Evropská komise v novém složení od tohoto záměru, který významně poškodí miliony Evropanů, ustoupí. Jak se k tomu nakonec noví eurokomisaři postaví, uvidíme až v následujících měsících. Do té doby bychom měli vytvořit co největší tlak, aby toto opatření přijato nebylo.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy