Služby bytového architekta jsou potřebné i v malé garsonce

Služby bytového architekta jsou potřebné i v malé garsonce

9.8.2024 - A možná víc než ve velkém prostoru, kam se vejde i ta největší sedací souprava. Právě v malých bytech, kde počítáte každý centimetr, je bytový architekt k nezaplacení.

Koupíte-li nový byt, je pochopitelné, že jej nově zařizujete. Anebo možná ne, protože stěhujete své nejoblíbenější kousky z dosavadního bydliště. Ale – jsou vůbec pro vaši budoucí životní etapu vhodné? Možná ano, ale možná také ne. I když máte jasnou představu, přece jen se hodí odborná rada. 

Zavolat si na konzultaci interiérového designéra, nebo bytového architekta není vůbec od věci. A to nejen pro nový prostor, ale naopak. Hodí se především tehdy, když rekonstruujete starší byt, který jste si třeba právě pořídili, nebo už prostě nestačí vašim požadavkům, životnímu stylu a rozrůstající se rodině. 

Aby rekonstrukce dopadla nad očekávání dobře, od toho jsou tu právě bytoví architekti a designéři. Vždyť nerekonstruujete „jen“ třeba elektrické rozvody či popraskané stropy. Chcete dodat svému bydlení nejen dobrou technickou úroveň, ale také se v něm cítit dobře.

Povídačky, že interiéry zařízené bytovými architekty vypadají jako z módních časopisů či obchodních domů, ale bydlet se v nich nedá, se zdaleka nezakládají na pravdě. Dokazuje to i devátý ročník soutěže Interiér roku, v němž jsou každoročně oceňovány výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty nebo interiérovými designéry, a to v devíti kategoriích.

Zajímavá je jedna ze dvou nových kategorií, a to Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení. Vypsána byla především proto, že někteří architekti a interiéroví designéři se v minulých ročnících často ostýchali přihlásit do soutěže „malý levný“ projekt. Nebyli si totiž jisti, jestli mohou zaujmout odbornou veřejnost třeba malým prostorem pro studenta vedle výrazně dražších, až luxusních projektů. A protože opravdu je složité použít stejná měřítka na startovací byt a třípatrovou vilu, přestože na obou odvedli autoři excelentní práci, vznikla tato nová kategorie.

Zakladatel a ředitel soutěže Petr Tschakert k tomu řekl: „Pokud jsme v předchozích ročnících soutěže zdůrazňovali, že interiér navržený odborníkem dosahuje mnohem vyšší kvality, tak v tomto ročníku dodáváme, že by za se za zmíněným odborníkem neměl obávat zajít i člověk, který má výrazně nižší rozpočet.“

V této kategorii zvítězil malý byteček se střešní terasou, soutěžící pod názvem Byt s modrým schodištěm autora Ing. arch. Jakuba Žohy z New Architecture, který dokázal klasickou garsonku rozdělit na spodní pobytovou část a horní část určenou pro spánek. Zajímavé je, že právě spojil nové se starým a využil i některé stávající zařízení. Vybavení, nábytek a doplňky jsou totiž kombinací úplně nových věcí a věcí, které již majitel měl. Křeslo nebo jídelní židle stačilo přečalounit, a nábytek pro prarodičích získal nový život. Vznikl tak moderní interiér s loftovým nádechem, který je ovšem pro svého obyvatele především praktický a pohodlný – a především celá rekonstrukce a zařízení pro něj bylo finančně dostupné.

NIzkoenergeticke_bydleni2023

Většina přihlášených projektů v kategorii nízkonákladového bydlení byla z Prahy, což je určitě škoda. Při rekonstrukci malého prostoru je důležité umístění každého prvku a interiérový architekt dovede pracovat s prostorem lépe, než amatér, který nezná přednosti určitých materiálů, možnosti dnešních výrobců, ani si nedovede vizualizovat hotové dílo. Pak často vytvoří v garsonce interiér, kde je již od vchodu vidět rozestlaná postel či nádobí na kuchyňské lince.

Interiérová designérka Ikea Jarka Khou k tomu říká: „Nejdůležitější je, aby si každý vybavil prostor tak, aby se v něm cítil dobře a byl podle jeho vkusu. Pokud tedy něco sbírám, tak by tato vášeň měla být v bytě poznat. Ať už to znamená vystavit si hrníčky do vitríny, mít velkou knihovnu, nebo plnou stěnu s fotografiemi a trofejemi z cestování po světě.“ A také s tím, aby se v bytě odrážela osobnost jeho obyvatele, může interiérový architekt výrazně pomoci.

Jestliže se chcete inspirovat zajímavými návrhy, či se zabýváte myšlenkou přizvat k zařízení svého bytu interiérového architekta, projděte si vítězné i další přihlášené návrhy soutěže Interiér roku na webových stránkách. Najdete tam mimo fotografií interiérů také kontakty na architekty, kteří je zpracovávali a mohou být inspirací pro vaše nové bydlení.

Nizkoenergeticke_bydleni

Nizkoenergeticke_bydleni

Nizkoenergeticke_bydleni

Webové stránky projektu a zdroj foto: www.interierroku.cz

Jindra Svitáková

odebírat zprávy