Starší nemovitosti zdražují, nájmy mírně klesají

Starší nemovitosti zdražují, nájmy mírně klesají

7.8.2024 - Ceny starších nemovitostí, a to jak bytů, tak domů jdou dále nahoru. Vyplývá to z květnové analýzy společnosti FérMakléři.cz. Změny nastaly i v cenách nájmů. Starší byty zdražily meziročně nejvíce v Ostravě.

Meziročně zaznamenala zkoumaná krajská města růst od 4 procent v Českých Budějovicích do 13 procent v Ostravě. Jedinou výjimku tvořilo Ústí nad Labem. V Praze lze aktuálně koupit starší byt v průměru za 125 400 korun za m2. Zhruba před třemi měsíci byly přitom ceny kolem 121 700 korun za m2 a před půl rokem ještě zhruba o 2 000 korun za metr čtvereční níže. Ceny před rokem se pak pohybovaly kolem 117 870 korun za m2. Pouze v Ústí nad Labem ceny meziročně poklesly, a to o 4 procenta, ovšem poslední čtvrtletí 2023 a v 1. čtvrtletí 2024 již také začaly růst.

Starší byt o rozloze 80 m2 tak vychází v Praze aktuálně kolem 10,03 milionu korun (ve stejné době loni to bylo 9,43 milionu korun), v Brně se stejný byt dá pořídit za 7,76 milionu korun, zatímco loni bylo možné jej koupit zhruba o 574 tisíc korun levněji. V Ostravě šly ceny meziročně nahoru nejvíce. Z 3,30 milionu korun za osmdesátimetrový byt vyrostly na 3,78 milion korun. V meziročním srovnání 1. čtvrtletí 2023 a 1. čtvrtletí 2024 byty v Ostravě zdražily o 13 %. V Brně, Olomouci a Plzni to bylo o 7 %, v Praze o 6 %, v Hradci Králové o 5 % a v Českých Budějovicích o 4 %.

Byty v severní části České republiky jsou většinou mezi prvními, které ukazují budoucí trend. „Již od roku 2008 monitorujeme vývoj cen bytů a vždy, když začaly výrazně zlevňovat nebo naopak zdražovat byty na severu Moravy či Čech, ukázalo nám to, kam se bude posouvat celý trh. Podle našich dat to zatím vypadá, že se pokles cen zastavil. K tomu, abychom dokázali s jistotou říct, že nás zdražování nemovitostí je ale ještě brzy. Hodně nám ale napoví podzimní měsíce,“ okomentoval aktuální situaci na trhu s bydlením Michal Pich, provozovatel realitního serveru REALITYČECHY.cz

Podobné je to s rodinnými domy. Cena starších domů narostla v průměru o 3 procenta jak v meziročním, tak v kvartálním srovnání. Růst je tedy pomalejší než u starších bytů, ale tento trend tu je, i když v meziročním pohledu ještě 6 z 8 zkoumaných měst zaznamenalo mírný cenový pokles.

V Praze se starší domy prodávaly o necelých 7 tisíc korun za metr čtvereční levněji než před rokem, což znamená, že lidé loni kupovali dům o rozloze 150 m2 o téměř milion korun dráž.

V Brně činila meziroční úspora na koupi staršího domu 2 procenta, což znamenalo cenu nižší o zhruba 260 tisíc korun oproti nemovitosti stejné rozlohy kupované loni. V některých městech však rostly ceny starších domů už i v meziročním srovnání.

To byl případ Ostravy s 5procentním růstem nebo Českých Budějovic se 7 procenty. Další růst přinesl konec minulého roku i v dalších lokalitách. V Brně ceny už mezi kvartály rostly o 5 % a zdražení se týkalo i dalších krajských měst. A průměr za celou Českou republiku ukázal v kvartálním porovnání 3% růstový trend.

Podle ČBA monitoru vzrostl také celkově objem prodejů starších nemovitostí. Prodeje u novostaveb v posledním čtvrtletí meziročně vzrostly téměř dvojnásobně a u starších bytů to bylo o 49 % a v hlavním městě dokonce o 55 %. Prodeje starších rodinných domů posílily o 45 %. Jde tak o výrazné oživení, zejména po skokovém propadu celého trhu ve druhé polovině roku 2022.  

Ceny nájemního bydlení naopak mírně poklesly. Podle Deloitte Rent Indexu, který se zabývá cenami nájemního bydlení, došlo v 1. čtvrtletí 2024 k mírnému poklesu, a to o 1 %. Průměrný nájem v Praze, krajských městech a Středočeském kraji tak vychází na 295 Kč/m?. Nejrychlejší růst cen zaznamenal i v tomto případě Olomouc (+4,3 %, 267 Kč/m?), nejvíce poklesly ceny nájmů v Karlových Varech (-1,8 %, 215 Kč/m?). Nejvyšší průměrnou cenu nájmu si drží Praha (400 Kč/m?), nejlevněji lze bydlet v Ústí nad Labem (194 Kč/m?).

Jindra Svitáková

odebírat zprávy