Výhody digitálního modelu budovy jsou především úspory energií a efektivita správy

Výhody digitálního modelu budovy jsou především úspory energií a efektivita správy

11.7.2024 - U rodinného domku se to možná nezdá, ale když se investor pustí do stavby velké budovy, ať administrativní, či skladového nebo jinak využitelného areálu, bez digitálního modelu budovy se neobejde. Respektive, mohl by se obejít, ale digitalizace znamená nemalé úspory.

Pro označení digitálního modelu budovy se používá zkratka BIM vycházející z anglického termínu Building Information Modeling. Tento digitální model budovy má význam při všech „životních“ fázích budovy, a to od projektování, přes úvěrování, pojištění, stavbu, až po konečný pronájem koncovým klientům a provoz hotového areálu či budovy.

V první fázi lze tento digitální model využít ke značnému zjednodušení komunikace, a tak lze podle reálných zkušeností stavebních firem ušetřit až 10 % nákladů z ceny díla.
Pokud má realizátor k dispozici tento model, dělá méně chyb, a tím i méně oprav. Zjednodušuje se komunikace se subdodavateli, protože veškeré informace jsou mnohem přesnější (například výměry ploch, čímž lze upřesnit množství potřebného materiálu apod.). Také pro finanční instituce je výhodný, protože mohou dokonale poznat předmět financování nebo pojištění, a tím podstatně lépe určit jeho hodnotu. 

Významnou roli může hrát BIM při plánování bezpečnostního systému. Celý proces podstatně zjednoduší a zkrátí, protože security management získává cennou bázi informací, kterou by jinak musel pracně tvořit. 

A nakonec nastupuje pronájem prostor a jejich správa. V první řadě investor ušetří na tvorbě vizualizací, protože celý objekt už je vymodelovaný. A konečně jej dostane správce, kterému umožní lépe nakládat s majetkem a přesně plánovat náklady na jeho provoz.

Říká se mu také „digitální dvojče“ a v konečné fázi se tato v podstatě digitální kopie stavby propojí s areálem či celou budovou pomocí senzorů, jejichž měření lze využít pro diagnostiku problému. Každá místnost, každý prostor získá svůj QR kód. A pokud je nějaký problém, obdrží správy budovy od nájemce hlášení prostřednictvím příslušné aplikace. Když například přestane fungovat klimatizace, nájemce naskenuje QR kód místnosti a zašle prostřednictvím mobilního telefonu do systému. A správce okamžitě a přesně ví, co a kde se stalo, a může se problému neprodleně věnovat. Zjistí, zda už podobný problém na stejném zařízení byl, podívá se, zda má potřebné náhradní díly a může provést bez průtahů opravu. 

Skvělým pomocníkem je digitální model také při snižování nákladů na energie. Součástí digitalizace je systém vzdáleného měření odběru elektřiny a médií, tj. vody a plynu. Systém může správce nebo nájemce upozornit třeba na nenadálou zvýšenou spotřebu vody, otevřené okno v místnosti, kde se vytápí, a podobně. A ten může okamžitě reagovat, a tím ušetřit klientům nemalé peníze, třeba když jejich zaměstnanec zapomněl při odchodu uzavřít vodovodní kohoutek. 

Digitalizovat se ale dají i již hotové stavby. To může v důsledku vést k výhodám při získávání nájemců. Ti mají samozřejmě vždy zájem na tom, aby jejich provoz byl dostatečně úsporný. A pokud budou moci tuto skutečnost významně ovlivnit právě prostřednictvím podobných aplikací, mohou si pro pronájem vybrat právě takovou budovu, která to umožní. 
Digitální model budovy je také základem pro správu logistického komplexu společnosti GLP v Chrášťanech. Podle informací manažera správy budov Marka Staška je možné, aby nájemci v průmyslových areálech pomocí systému BIM měli dostatek informací a dat, aby mohli optimalizovat svůj provoz a snížit náklady na energie až o 20 %.

Každý investor má zájem, aby budova, kterou postaví, byla co nejefektivnější, a aby se dala dobře pronajmout. Aplikace spojená s digitálním modelem budovy může být přidanou hodnotou, která bude pro potenciálního nájemce jedním z rozhodujících kritérií při výběru nových prostor.

Jindra Svitáková

odebírat zprávy