Prodejen nových bytů rostou. Ceny se ale nezvyšují.

Prodejen nových bytů rostou. Ceny se ale nezvyšují.

9.7.2024 - Trh s novými byty v Praze pokračuje v růstu, developeři za druhé letošní čtvrtletí prodali 1500 bytů. To je o polovinu více než ve stejném období loňského roku. Zároveň jde z hlediska prodejů o nejsilnější druhé čtvrtletí za posledních sedm let s výjimkou rekordního druhého čtvrtletí 2021. Cena nabízených bytů začala stagnovat. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která trh s novými byty v Praze monitoruje a prodejní data zveřejňuje nejdéle ze všech subjektů na trhu.

Poptávka po nových bytech v Praze letos výrazně vzrostla. Za každé letošní čtvrtletí se letos prodalo stejně bytů, jako za celé loňské první pololetí. Tento růst způsobilo hned několik faktorů. Centrální banka na konci loňského roku konečně začala snižovat základní úrokové sazby, na což navázaly i komerční banky, byť na tak razantně. Přesto hypoteční sazby klesly, což vedlo k oživení hypotečního trhu a na něj navázaného trhu realitního. Výrazný vliv na zvýšeném zájmu kupujících měl také návrat cenově dostupných bytů na trh.

Zahájili jsme ho už loni projektem Výhledy Barrandov II a pokračovali v tom letos projektem Ekocity Hostivař, kde jsme při zahájení prodeje nabídli cenu za metr čtvereční nového bytu o několik desítek tišíc korun nižší než byl celopražský průměr. I díky tomu jsme z první etapy měli v době zahájení její stavby prodáno více než 80 procent bytů," komentuje prodejní statistiky generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Prodeje_novych_bytu_Praze

Během celého roku 2023 prodali developeři v Praze celkem 3650 nových bytů, což představovalo meziroční nárůst o 52 procent. Přesto šlo o druhý nejhorší rok v historii monitoringu trhu. Drahé a nedostupné hypotéky a nejistá ekonomická situace zasáhly pražský rezidenční trh hlavně v roce 2022. Za celý rok 2022 developeři v Praze prodali jen 2400 nových bytů, což bylo nejméně za posledních 20 let. Pro srovnání: Bylo to takřka stejně, jako se prodalo v dosud nejsilnějším druhém čtvrtletí roku 2021. Meziročně se prodeje v hlavním městě předloni propadly o 63 procent.

Ceny nových bytů v nabídkách developerů stagnují

Ceny nových bytů v nabídkách developerů mezikvartálně nepatrně klesly. Je to však tak mírná změna, že jde mluvit spíše o stagnaci cen než jejím snižování. Metr čtvereční nového bytu nabízeného v cenících developerů nyní vyjde na 149 200 korun. To je ve srovnání s prvním čtvrtletím letošního roku o 470 korun méně. Je to potvrzení toho, že se na trhu opět objevily levnější byty. V porovnání s koncem loňského roku vyjde metr čtvereční nového bytu o 1300 korun více. Ve srovnání s druhým čtvrtletím loňského roku zaplatí kupující za metr čtvereční o 1250 korun více.

Prumerne_ceny_bytu_v_Praze

Počet dostupných bytů zůstává pod pětitisícovou hranicí

Na každý prodaný byt připadá jeden a půl bytu v nabídkách developerů. Kupující tak mají poměrně dobrý výběr a s rozhodnutím pro konkrétní byt nemusí příliš pospíchat. Aktuálně si mohou zájemci vybírat z 4860 dostupných bytů, což je o rovných 300 bytů více než před třemi měsíci.

Letošní rok je ve znamení návratu cenově dostupných bytů na trh. Projekty s nejlevnějšími byty, jako je Ekocity Hostivař jednoznačně táhnou celý trh a výrazně ovlivňují prodejní i cenové statistiky. Očekávám, že tento trend bude i díky levnějším a dostupnějším hypotékám pokračovat také v druhé polovině roku. Za letošní rok bychom se tak v prodejích mohli dostat nad šestitisícovou hranici,“ soudí Korec z Ekospolu.

Pocty_dostupnych_bytu_v_Praze

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy