Landscape festival 2024 odstartoval v Praze

Landscape festival 2024 odstartoval v Praze

26.6.2024 - Letošním tématem festivalu je Cesta z města. Festival seznámí návštěvníky s připravovanými proměnami vybraných území v Praze 3 a 10, včetně revitalizace dopravního brownfieldu na kulturní a společenské prostředí. Jak uvádí organizátor festivalu Architectura, z.s., umožní navštívit ojedinělou pražskou divočinu v lokalitě Žižkova a Malešic.

Landscape festival je multioborová platforma, která více než deset let nabízí prostor pro diskuzi o kvalitě městské krajiny českých, moravských a slezských měst a obcí. Základní ideou festivalu je zvýšení povědomí o rozsahu, smyslu a významu oboru krajinářské architektury ve vztahu k současné architektuře, umění a veřejnému prostoru. Na letní měsíce tak promění vybraný prostor svými instalacemi a nápady, a vytvoří tak místo pro setkávání rezidentů, politiků, odborné veřejnosti i návštěvníků.

Programovou náplní jsou dočasné architektonické a umělecké instalace, výstavy, debaty, workshopy, environmentální happeningy, komentované procházky a projížďky, debaty o veřejném prostoru, udržitelnosti a jiné. Doprovodné výstavy, debaty a přednášky poskytnou komunikační platformu a diskusi nad důležitými tématy, jako jsou umění ve veřejném prostoru, zelený urbanismus a adaptace na klimatickou změnu.

Letošní základní ideou a cílem projektu je naznačit zelenou cestu, která po revitalizaci brownfieldu Nákladového nádraží Žižkov stane propojí tuto lokalitu přes Malešice až k za hranice metropole tak, aby území bylo využitelné především místními obyvateli a komunitami.

Fenomén dočasného využití hraje významnou roli jak při hledání budoucí podoby veřejných prostranství, tak i části areálu funkcionalistické památky Nákladové nádraží Žižkov. Proto do něj bude touto cestou zapojena kromě architektů, urbanistů, umělců a krajinářů i široká veřejnost. Může tak vzniknout neformální městská venkovní laboratoř, v níž se zjistí, které způsoby využití by v dané lokalitě nejlépe fungovaly a vyhovovaly obyvatelům. K tomu právě takový festival umí propojit různé sféry, jako je urbanismus, developerská sféra, umění, aktivistické skupiny a veřejnost.

Na netradičních místech ve dvou pražských čtvrtích tak bude k vidění například pláž, specifický velkorozměrný altán, dřevěná pergola s netradičním posezením či upravená skateboardová rampa. Po cestě za inspirací je možné spatřit i originálně upravené parky a ozvláštněnou divočinu, obří kladinu na radničním dvorku, rady na starém mostě, odpad na kolejích, které nikam nevedou, a další umělecké artefakty oživující městskou krajinu. Mnoho instalací cílí na děti a jejich hry, na výchovu k ochraně přírody a třídění odpadu. Ve všech případech je patrné hledání širších souvislostí architektury, krajiny, veřejného prostoru a umění.

Jednou z tradičních a významných výstav Landscape festivalu je prezentace vítězů a finalistů Evropské ceny za městský veřejný prostor, která nabídne výběr nejzajímavějších počinů v oblasti revitalizace veřejného prostoru v letech 2020 až 2022 napříč Evropou. Soutěž pořádá každé dva roky Centrum současné kultury v Barceloně.

A tak může být festival inspirací pro všechny, kteří pracují s veřejným prostorem, ať jsou to developeři, stavaři, majitelé nevyužitých pozemků a nemovitostí, nebo pracovníci samospráv měst a obcí.

Tříměsíční mezinárodní projekt byl letos připraven ve spolupráci s hlavním městem Praha, městskou částí Praha 3 a IPR Praha. V minulých ročnících hostily festival mimo Prahy také například Jihlava, Opava, Ostrava nebo Krnov. Festival potrvá do 30. září 2024. Konkrétní mapa všech instalací i termíny dalších aktivit jsou na webu festivalu:  https://www.landscape-festival.cz

Jindra Svitáková

odebírat zprávy