Vláda zahájila program dostupného bydlení

Vláda zahájila program dostupného bydlení

12.6.2024 - Krátce po vzniku regionálních center SFPI pro podporu investic do nájemního bydlení následují další vládní kroky na podporu bydlení. 27. května 2024 zahájila vláda program dostupného bydlení a představila konkrétní parametry podpory výstavby cenově dostupného nájemního bydlení v ČR.

Výsledkem je osm miliard korun na investice do výstavby, přes dvě stovky státních pozemků, které vláda bezplatně převede na obce a města, i samotná příprava bytových projektů.

Ministerstvo financí provedlo za tímto účelem v minulém roce rozsáhlou inventuru majetku, jejímž výsledkem byla identifikace nepotřebného majetku pro stát. V rámci této inventury bylo vytipováno přes 200 pozemků, které stát vyhodnotil jako vhodné svými rozměry i lokací pro potřeby výstavby dostupného nájemního bydlení. Zároveň resort vytvořil cenovou mapu, která zahrnuje jak dostupné informace o nájemním trhu, tak data o cenové hladině nabízených bytů na realitních portálech.

Od září nabídne Státní fond podpory investic (SFPI) program Dostupné bydlení, ve kterém budou k dispozici 4,5 miliardy na zvýhodněné úvěry. V příštím roce se k němu přidá Národní rozvojová banka se svými nástroji za 3,5 miliardy korun. V obou případech tvoří většinu prostředků peníze z Národního plánu obnovy, které budou dále doplněny o zdroje státního rozpočtu a soukromého sektoru. 

Podporu bude možné využít na novostavby, stavební úpravy nebo přístavby. Část z peněz lze použít okamžitě, maximálně na 40 procent celkových nákladů při splnění konkrétních požadavků. Následný dotovaný úvěr ve výši základní sazby EU, pro ČR snížený až o tři procentní body, může být až do 65 procent ceny projektu. Celkově by dotace a výhodný úvěr mohly pokrýt až 90 procent investice. Splatnost je do 30 let a předčasné splacení je bez poplatků. 

Podle ministra Bartoše se při zapojení soukromého kapitálu odhaduje investice do dostupného bydlení do roku 2026 ve výši zhruba 15–20 miliard korun. O dalších zdrojích financování se jedná s Evropskou investiční bankou. 

Dotované dostupné bydlení má sloužit čtyřem cílovým skupinám. „Jedná se o výhodné nájmy pro mladé do 35 let, veřejně prospěšné profese a lidi, kteří nepatří mezi pětinu populace s nejvyššími příjmy. Cílová skupina je široká, pokrývá zhruba 2 miliony obyvatel včetně části střední třídy,“ vysvětlil ministr Bartoš na tiskové konferenci, pořádané k zahájení tohoto projektu.

S výjimkou veřejně prospěšných profesí nájemníci v dostupných bytech nemohou vlastnit nemovitost k bydlení – to má zajistit, aby podporu státu získali lidé, kteří ji v danou chvíli nejvíce potřebují, například mladé rodiny nebo senioři. Další skupinou, se kterou se počítá, jsou oběti domácího násilí. Nájemné má být zastropované ve vazbě na nájemné tržní. Nicméně konkrétní závazná pravidla by si měly stanovit samotné obce.

Z průzkumu MMR a Svazu měst a obcí ČR vyplývá, že téměř tři čtvrtiny samospráv mají zájem o bytovou výstavbu, zkušenosti s ní ale v posledních osmi letech mělo jen 37 % dotazovaných obcí. Resort už proto nabídl na projektovou přípravu samospráv přes 1,4 miliardy korun z Národního plánu obnovy. 

Existují už i konkrétní projekty, podle předsedy vlády Petra Fialy budou první byty připravené do tří let. Výstavba dostupného nájemního bydlení se realizuje v Praze,  kde probíhá ve spolupráci obce a developera, a také v Českých Budějovicích, kde je investorem výstavby více než tří set bytů město. Poradenství ohledně výstavby už využívají první obce, například moravská Korytná s devíti stovkami obyvatel.

Podpora dostupného bydlení může přinést ekonomický efekt i v dalších oblastech, jako například ve stavebnictví, které získá nové zakázky. Předpokládá se tak, že tento projekt nebude mít význam jen pro oblast bydlení, ale i pro další oblasti české ekonomiky. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Stat_se_intenzivne_zapojil_do_podpory_najemniho_bydleniStát se intenzivněji zapojil do podpory nájemního bydlení







Stat_musi_prijit_s_novou_bytovou_strategiiStát musí přijít s novou bytovou strategií, konstatuje Hospodářská komora







Prodeje_novych_bytu_v_praze_rostouProdeje nových bytů letos v Praze opět rostou. Dochází k postupnému zvyšování cen nabízených bytů







Je_dostupne_bydleni_v_Cesku_minulostiJe dostupné bydlení v Česku minulostí? Optimismus tlumí tvrdá data!







Nejprve_najem_pak_koupeNejprve nájem, pak koupě – nový model financování nemovitostí vstoupil na český trh





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy