Malý průvodce druhy interiérových dlaždic

Malý průvodce druhy interiérových dlaždic

18.2.2022 - Chystáte se pokládat nebo renovovat podlahu a rozhodli jste se pro dlaždice? Výběr na trhu je opravdu široký a existuje tolik druhů dlaždic, že jejich výběr může být nelehkým úkolem.

Mezi základní druhy dlaždic patří...

Keramické dlaždice jsou odolné, cenově dostupné a jsou k dispozici v široké škále designů. Jsou vhodné pro většinu místností v interiéru a nevadí jim ani vlhkost a voda. Nevýhodou je náchylnost k lámání.

Porcelánové dlaždice jsou ještě odolnější než keramické a jsou také pevnější. Odolají i škrábancům. Hodí se do všech místností. I porcelánových dlaždic je na trhu široká nabídka. Pro rovný a bezproblémový povrch použijte bezespárové či rektifikované dlaždice a epoxidovou spárovací hmotu. 

Vitrifikované dlaždice jsou proslulé svou pevností a taktéž jim nevadí vlhkost. Prochází vitrifikačním procesem a mají podobný vzhled jako sklo.

Skleněné dlaždice se snadno čistí a jsou vhodnou volbou do koupelny. Jsou však náchylné k prasknutí při pádu těžkého předmětu

Dlaždice z přírodních materiálů mohou být vyrobeny například z mramoru, vápence, žuly či další nerostů. Jsou dobrou volbou do kuchyně, obýváku i chodby. Žula je nejodolnější a může tedy být i na místech s vysokým provozem, leštěný mramor nebo vápenec lze ušpinit i poškrábat.

Cementové dlaždice mají často extravagantní vzorovaný vzhled. Jsou porézní a musí být tedy dobře utěsněny. Je třeba upozornit také na složitou instalaci. Jinak jsou ale velmi odolné.

Terakotové neboli cihlové dlaždice dodají vašemu domovu rustikální vzhled. Paleta barev se pohybuje od červené přes cihlovou až po zlatavou, ale výjimkou nejsou ani odstíny šedé nebo černá. Vhodná je následná úprava voskem nebo leskem, aby se zvýšila odolnost. Do koupelny se příliš nehodí, nejsou tolik odolné proti vodě, avšak lze je ochránit povrchovou úpravou. Pozor na čistící prostředky. Ne všechny jsou vhodné.

Při výběru interiérových dlaždic se tedy neorientujte jen podle vzhledu, ale také podle druhu materiálů, ze kterých jsou vyrobeny. Nejlepší volbou bývá oslovení profesionálů, kteří vám rádi poradí, jaké dlaždice jsou ideální právě pro váš účel. 

Dlaždice

Dlaždice

Dlaždice

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nejnovější trendy v designu interiérůNejnovější trendy v designu interiérů







Tři tipy pro správný výběr barev do koupelnyTři tipy pro správný výběr barev do koupelny







Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?







Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?







Jak si zařídit interiér ve skandinávském styluJak si zařídit interiér ve skandinávském stylu








zdroj foto: peronda.com

Kristýna Nešporová

odebírat zprávy